Vasaloppet – I fäders spår

Vasaloppet är ett lopp på skidor som varje år körs den första söndagen i mars månad. Hela sträckan är 90 kilometer lång och går från Berga By i Sälen till Mora. Vasaloppet är världens äldsta och största långlopp sett till antalet som anmält sig. Loppet är inspirerat av Gustav Vasas resa som han gjorde när han flydde från Kristian den andres soldater år 1520. Loppet gick av stapeln för första gången år 1922 och har sedan 1979 varit en del av Worldloppet. Många svenskar har som tradition att se loppet på TV, och många volontärarbetare är på plats för att hjälpa till. Volontärarbetarna hjälper bland annat till med att koka blåbärssoppa som åkarna bjuds på vid flera platser runt om i spåret

Det allra första Vasaloppet

Idéen till tävlingen var det Westmanlands Länstidning som offentliggjorde den 10 februari år 1922 av Anders Pers. Tidningens Dagens Nyheter var med och sponsrade tävlingen med 1000 kronor och det var det som säkrade att loppet skulle genomföras den 19 mars 1922. Den första som anmälde sig till Vasaloppet var Carl Emmanuel Berg från IF Göta från Karlstad, som anmälde sig den 10 mars. Det var totalt 136 personer som anmälde sig men endast 116 som tillslut deltog. Av dessa 116 var det 112 som fullföljde loppet. Vinnaren av det första Vasaloppet var 22-åriga Ernst Alm från IFK Norsjö. Han är alltjämt den yngste vinnaren av Vasaloppet och gick i mål på tiden 7:32.59.

Första kvinnan som deltog

Det var år 1923 som Margit Nordin fullföljde Vasaloppet på tiden 10:09.42. Hon var den första kvinnan någonsin att delta i Vasaloppet. Året efter förbjöds alla kvinnor från att delta i Vasaloppet, då man ansåg att det var ”för jobbigt” för kvinnor att åka och fullfölja. Självklart blev många kvinnor rasande över detta och det sågs av många som kränkande att alla kvinnor förbjöds i loppet trots att många av dem skulle åka betydligt snabbare än vissa män.

Kvinna klär ut sig till man för att få åka

När Olof Palme mördades endast två dagar innan loppet år 1986 skulle gå av stapeln tänkte man först ställa in. Efter många om och men valde man trots allt att genomföra loppet, och de 10 000 deltagarna höll tillsammans en tyst minut för att hedra den mördade stadsministern. Eftersom att kvinnor inte fick lov att delta i vasaloppet fick de komma på sätt att lura systemet på. År 1978 åkte en kvinna vasaloppet utklädd till en man. Hon blev påkommen först när hon intervjuades efteråt, och tre år senare upphävdes förbudet mot kvinnor i Vasaloppet.

Delad vinst

Det har under hela Vasaloppets historia bara hänt en gång att segern blivit delad. Det var år 1988 som två bröder åkte Vasaloppet tillsammans och vann. De gick i mål exakt samtidigt och höll kranskullan på axlarna mellan sig. Bröderna var Anders och Örjan Blomqvist från Bromma. De var båda två landslagsmän i längdskidåkning och tävlade för IFK Lidingö. De båda bröderna arbetade efter sin idrottskarriär som expertkommentatorer för SVT vid skidtävlingar.