Leksands IF

Leksands IF, förkortat LIF, är en idrottsförening i Leksand, Sverige. Föreningen är mest känd för sina ishockeylag, men även för andra sporter, till exempel konståkning. Leksands IF bildades den 13 augusti år 1919 och var då inriktade på skidsport och bandy. Ett år senare växte klubben då man la till fotboll som en av klubbens sporter. Den första Ishockeymatchen för Leksands IF spelades först år 1938, och då besegrade man Mora IK med hela 11-0 på hemmaplan. De som spelade den första hockeymatchen var egentligen bandyspelare, men det tog inte många år innan man bestämde sig för att skapa ett organiserat hockeylag i föreningen. Det är idag många som åker långt för att se och heja på Leksands IF när de spelar sina hockeymatcher.

Leksands IF hockey

Leksands IF spelade i Sveriges högsta division för första gången säsongen 1948/1959. Det gick inte riktigt som man hoppats på och man åkte redan första året ner till en lägre division. Det tog inte lång tid innan laget var tillbaka i högsta divisionen och där höll man sig sedan från 1951/1952 enda till 2000/2001. Från början fanns det inget tak över Leksands is, något som både åkarna och publiken saknade. Därför anordnade man den 12 juni år 1965 något som kallades ”Taknatta”. Taknatta var en festtillställning där man samlade in pengar för att kunna bygga ett tak till isen. Därefter tog det inte lång tid innan Leksands is hade ett tak, vilket gjorde det betydligt lättare att träna då man slapp all snö som annars hamnar på isen.

1970-talet, Leksands IF storhetstid

Leksand hade sin riktiga storhetstid under början av 1970-talet då de tillsammans vann hela fyra SM-guld. Under den här tiden var det ofta man fick tävla mot Brynäs IF om guldet, då det var dessa två lag som ofta låg i toppen.

2000-talet

Leksand åkte ur Elitserien säsongen 2000/2001, och därefter satsade man på att vara tillbaka redan året efter. När en säsong gått var Leksands IF mycket riktigt tillbaka i Elitserien och spelade där till 2003/2004, då man än en gång åkte ur. Efter att under flera år haft det tufft och inte riktigt lyckats ta sig tillbaka i Elitserien bestämde man sig säsongen 2006/2007 för att satsa stort. Man värvade flertalet utländska spelare i hopp om att ta sig tillbaka till Elitserien. Satsningen misslyckades och ett år senare bestämde sig klubben för att byta tränare. Man fick under 2007 in NHL-målvakten Ed Belfour till laget och lyckades därefter ta sig till kvalserien till Elitserien till säsongen 2008/2009. Där slutade Leksands IF tillslut på en femte plats och missade därmed sin chans att ta sig upp. Man tog sig även de kommande åren till kvalserien, men man lyckades inte ta sig hela vägen till elitserien. Det tog enda fram till 2013 innan Leksand lyckades ta sig upp.

Klubbnamn

Under 1990-talet använde sig klubben av namnet Leksand Stars. Detta gjorde man mest för att efterlikna NHL-namn, till exempel Dallas Stars. Nu kallas klubben bara för Leksands IF, eller för förkortningen LIF.